Beschermingsbewind in de praktijk

Beschermingsbewind in de praktijk Cursus

AanbiederOSR Juridische Opleidingen
NiveauIntroductie
Kosten 490,00
Data en locatie(s) Nader bekend te maken.
Meer informatie over OSR Juridische Opleidingen

Overzicht

In toenemende mate wordt er door natuurlijke personen een beroep gedaan op beschermingsmaatregelen, zoals curatele, beschermingsbewind of mentorschap. Door de vergrijzing, maar ook omdat steeds meer jongeren in de problemen komen. Daarom krijgen ... Volledige omschrijving

Bestemd voor

Advocaat, Advocaat-stagiaire, Rechtsbijstandjurist, Bewindvoerder, Jurist overig, HBO-jurist, Juridisch secretaresse/ medewerker

Programma

Curatele/Mentorschap/Beschermingsbewind: Juridische aspecten Aanbevelingen Kantonrechters (LOK) Aanvraagprocedure curatele/bewind/mentorschap Beëindiging van het curatele/bewind/mentorschap Taken en bevoegdheden curator; ... Volledig programma

Docent

dhr. T. Schaafsma Werkzaam bij Groningse Kredietbank Meer informatie over docent

PE-punten

Keurmerken

Inschrijven

Beschrijving

In toenemende mate wordt er door natuurlijke personen een beroep gedaan op beschermingsmaatregelen, zoals curatele, beschermingsbewind of mentorschap. Door de vergrijzing, maar ook omdat steeds meer jongeren in de problemen komen. Daarom krijgen ook advocaten en andere juridische professionals steeds vaker te maken met regelgeving omtrent dit onderwerp. In hun rol van advocaat of in hun rol van bewindvoerder WSNP.

Actueel is het wetsvoorstel wijziging bepalingen curatele, beschermingsbewind en mentorschap. Het wetsvoorstel wil onderlinge harmonisatie bewerkstelligen in de regelingen van de curatele (titel 1.16 BW), het beschermingsbewind (titel 1.19 BW) en het mentorschap (titel 1.20 BW) en deze in overeenstemming brengen met wensen uit de praktijk. Voorzien wordt voorts in de benoeming van rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid tot curator en mentor; een wettelijke grondslag wordt gegeven voor het toezicht op de bedrijfsprocessen van professionele bewindvoerders. Het wetsvoorstel is inmiddels op 26 maart 2013 door de Tweede Kamer aangenomen. Onze cursus besteed uiteraard ook aandacht aan deze voorgestelde wetswijzigingen.

Leerdoelen

Alle facetten van het bewindvoering worden besproken.

De reader bevat tekstuele uitleg over curatele, beschermingsbewind en mentorschap. Hierin zijn o.a. de aanbevelingen van de kantonrechters (LOK) verwerkt. Daarnaast uiteraard recente jurisprudentie, relevante beschikkingen en wetteksten, alsmede verwijzingen naar relevante bronnen, zoals naar het nieuw wetsvoorstel inzake curatele/bewind/mentorschap.

Overige informatie

Voor bewindvoerders levert deze cursus 5 PE-punten op (Bureau WSNP).

Korting:

Bij gelijktijdige inschrijving voor 3 of meer cursussen/trainingen (voor juridisch secretaresses) ontvang je 10% korting. Bij gelijktijdige inschrijving voor 5 of meer cursussen/trainingen(voor juridisch secretaresses) ontvang je maar liefst 20% korting. Op deze actie zijn de voorwaarden van de algemene kortingsregeling van toepassing.

Programma

Curatele/Mentorschap/Beschermingsbewind:

Juridische aspecten

Aanbevelingen Kantonrechters (LOK)

Aanvraagprocedure curatele/bewind/mentorschap

Beƫindiging van het curatele/bewind/mentorschap

Taken en bevoegdheden curator; bewindvoerder; mentor

Rechtspositie bewindvoerder en rechthebbende

Domiciliebepaling

Aanverwante wetgeving in relatie tot beschermingsbewind, zoals:

Testamentair bewind

WSNP

Volmacht/zaakwaarneming

Sociale wetgeving (bv. Bijzondere bijstand)

Beslaglegging

Relatie met de rechtbank:

Beschikkingen

Jurisprudentie

Controle (rekening & verantwoording)

Bewindvoerderssalaris

Branchevereniging BPBI:

Rol van de branchevereniging

Klachtenregeling

Ontwikkelingen op het gebied van beschermingsbewind, waaronder het nieuwe wetsvoorstel inzake curatele/bewind/mentorschap.

Samenvatting & evaluatie

Docent

  • dhr. T. Schaafsma Werkzaam bij Groningse Kredietbank
Deze gegegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2013.