Interviewtechnieken

Interviewtechnieken Cursus

AanbiederLearnit Training
Kosten 850,00
Meer informatie over Learnit Training

Overzicht

Een goed interview is bedoeld om interessante, nieuwe informatie te verkrijgen. Zowel in een selectie-interview als in een interview op televisie of in een politieverhoor, dient relevante informatie naar voren te komen. De interviewer speelt bij ... Volledige omschrijving

Bestemd voor

Aan deze cursus kunnen alle geïnteresseerden meedoen.

Keurmerken

Inschrijven

Beschrijving

Een goed interview is bedoeld om interessante, nieuwe informatie te verkrijgen. Zowel in een selectie-interview als in een interview op televisie of in een politieverhoor, dient relevante informatie naar voren te komen. De interviewer speelt bij het behalen van deze doelstelling vanzelfsprekend een cruciale rol. Een goede interviewer met de juiste vaardigheden kan zijn kundigheid gebruiken om de geïnterviewde te verleiden nét even dat enerverende of belangrijke detail prijs te geven, dat een interview zo waardevol maakt. Dat kun jij ook leren!

In deze training leren wij je interviews afnemen op een gestructureerde, professionele manier. Allereerst krijg je in de training inzicht in de situatie van waaruit je interviews afneemt. Wat zijn de doelstellingen en mogelijkheden? In de voorbereidingsfase leer je de juiste informatie te verzamelen, essentiële afspraken te maken en vragen goed te formuleren. We werken vervolgens uitgebreid aan verschillende belangrijke gesprekstechnieken voor het afnemen van het interview. Tot slot komt het verwerken van de verkregen informatie aan bod. Na het volgen van deze training kun je je adequaat voorbereiden op interviews en weet je nauwkeurig het maximale uit ieder gesprek te halen!

Doelgroep van de cursus Interviewtechnieken

Aan deze cursus kunnen alle geïnteresseerden meedoen.

Onderwerpen die aan bod komen in de cursus

  • Interviewtypen en vraagsoorten
  • Basistheorie communicatie
  • Voorbereiding van het interview
  • De interviewleidraad, formulering en woordkeus
  • Specifieke interviewvaardigheden en vraagtechnieken
  • De juiste gesprekssituatie creëren en behouden
  • Contact maken, inleven, luisteren
  • Gespreksopbouw, stilte en timing
  • Vaagheden en tegenstrijdigheden ontrafelen
  • Overzicht en controle behouden en omgaan met emotie en weerstanden
  • Valkuilen
  • Uitwerking: notities, opnames, bronnen, afspraken
  • Checklist

Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist. Iedereen kan meedoen. De inhoud kan, afhankelijk van de wensen en ervaring van cursisten, verschillen per cursus. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de cursus worden de leerdoelen van de cursisten geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt de definitieve vorm van de cursus bepaald.

Referenties

S.L. Baaijens - "De inhoud van de cursus was geheel op maat aangesneden. Heel goed. Van tevoren was geinventariseerd welke leerdoelen de cursisten hadden en waar aandacht aan besteed zou worden. Gedurende de cursus was ook nog de ruimte om onderwerpen in te brengen. Cursus was kortom erg interactief. Tempo was prima. Niets op aan te merken. Goede afwisseling van theorie en praktijk (oefeningen). De oefeningen waren leuk en leerzaam. Vooral de videocamera helpt bij het daadwerkelijk zien hoe je overkomt. Al met al, de training was heel professioneel opgezet." - Beoordeling: 8.7.

J. Timmerman, Erasmus MC - "De training werd verzorgd voor een kleine groep waardoor we allemaal vaak konden oefenen; interviewen leer je alleen door het te doen. Opgenomen beelden terugzien was zeer confronterend, maar daardoor bijzonder leerzaam. Erg blij dat ik uit het grote cursusaanbod op internet Learnit heb gekozen." - Beoordeling: 8.3.

H. Maat, Haga Ziekenhuis - "Deze training wordt afgestemd op de behoefte van jezelf als cursist. De trainer belt je van tevoren op om je leerdoelen met je door te nemen en vast even kennis te maken. Het is echt een training op maat. De groep is klein, dat betekent veel aandacht voor ieder, wat ik erg prettig vond. Goede trainer ook." - Beoordeling: 7.6.

J. C. Westdorp, Aceera - "De inhoud van de training heeft mijn verwachtingen overtroffen. Theorie en praktijk werd goed afgewisseld, het is een heel leerzame cursus en de kennis en ervaringen die ik heb opgedaan zijn heel goed toepasbaar in mijn werk. De docente was enthousiast, betrokken en vakkundig." - Beoordeling: 9.0

T. Bost, Medisch Spectrum Twente - "Een goede training voor iedereen die in een vraag-en-antwoord spel informatie moet verkrijgen van andere personen. Training is flexibel en wordt toegespitst op de doelen van de cursisten. Zeker in kleinere groepen is dit erg fijn!"

M.P.H. van Haeften - "Een praktische training die is ingebed in een relevant theoretisch kader" - Beoordeling: 7.7

Dhr. R. van den Hooff, Gemeente Haarlemmermeer - "Een training van twee dagen met een prima balans tussen theorie en praktijk. Een flexible manier van trainen droeg bij aan het realiseren van de leerdoelen. Deze training raad ik aan bij mensen die een eerste goede stap willen gaan zetten met interviewen cq actief bijwonen van vergaderingen etc." Beoordeling: 9.0.

J. Duit - "Goede balans tussen theorie en praktijkoefeningen. Goed aangepast aan de wensen van de cursist. Kundige en enthousiaste docente." - Beoordeling: 8.0

B.Stam, Ondernemen met Zorg - "De theoretische kennis konden we meteen omzetten in praktische oefeningen. Dit vond ik erg prettig. Ik heb er veel van geleerd en zal er in mijn werk zeker profijt van hebben. De docente neemt van tevoren contact op om de persoonlijke leerdoelen te bespreken. Kwaliteit van het cursusmateriaal is goed." - Beoordeling: 8.4

A.M. Sleiderink, Gemeente Arnhem - "Deze cursus is een aanrader voor iedereen die interviews houdt. "Interviewtechnieken" is een zeer praktische cursus. De theorie wordt meteen in de praktijk gebracht met verschillende interview-oefeningen. Pas door het te doen leer je het goed. De docent wist de persoonlijke leerdoelen van de verschillende cursisten effectief in de cursus te verwerken. Mijn interviewtechnieken zijn door deze cursus echt verbeterd." - Beoordeling 8.3.

E. Matijsen - "De training interviewtechnieken heeft me door de combinatie van theorie en (veel) oefenen bewust gemaakt van mijn eigen interview-gedrag. Hierdoor zag ik het in die twee dagen al enorm vooruitgaan!" - - Beoordeling: 10

Deze gegegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2012.