Training Helder schrijven voor juristen

Training Helder schrijven voor juristen Cursus

AanbiederOSR Juridische Opleidingen
NiveauMaster
Kosten 1.165,00
Data en locatie(s) Nader bekend te maken.
Meer informatie over OSR Juridische Opleidingen

Overzicht

In deze unieke tweedaagse training leert u op efficiënte wijze helder te schrijven zonder de juridische inhoud uit het oog te verliezen. Elke deelnemer ontvangt een analyserapport met zijn/haar zwakke en sterke kanten in schriftelijke ... Volledige omschrijving

Bestemd voor

Advocaat, Advocaat-stagiaire

Programma

Naast algemene theorie wordt veel aandacht besteed aan uw eigen praktijksituatie en leerwensen. Daarom sturen de deelnemers voorafgaand aan de trainingen eigen teksten en een ingevulde vragenlijst op. Op grond van dit materiaal stelt de trainer het ... Volledig programma

Docent

dhr. drs. J. Wiering senior trainer / adviseur Meer informatie over docent

PE-punten

Keurmerken

Inschrijven

Beschrijving

In deze unieke tweedaagse training leert u op efficiënte wijze helder te schrijven zonder de juridische inhoud uit het oog te verliezen. Elke deelnemer ontvangt een analyserapport met zijn/haar zwakke en sterke kanten in schriftelijke communicatie. In dit persoonlijke rapport zijn ook diverse passages herschreven en voorzien van talloze tips en handvatten. Hierdoor krijgt u een directe en concrete stimulans om uw eigen schrijftalent verder te ontwikkelen.

Een van de belangrijkste beroepsvaardigheden van een jurist is ongetwijfeld schriftelijk communiceren. Maar in het vuur van de strijd raakt het doel van een stuk wel eens uit het oog. Of de jurist verliest zich in dermate ingewikkelde bijzinnen dat onduidelijk is wat hij bedoelt. Cliënten doen hierover nogal eens hun beklag: juridische adviezen zijn te lang en vaak moeilijk te begrijpen.

Goed en helder leren schrijven vereist dat u precies weet waar u op moet letten, waar u moeite mee heeft en waar uw knelpunten zitten. U merkt dat uw schriftelijke communicatie niet alleen verbetert, maar dat het ook veel efficiënter en plezieriger kan.

Leerdoelen

Helderheid en juridische validiteit: een duidelijk doel. In deze cursus leert u op efficiënte wijze helder te schrijven. U leert direct duidelijkheid te geven over het doel en de boodschap. Uw schriftelijke communicatie is logisch opgebouwd en inzichtelijk geordend en bevat geen overbodige informatie. U kunt de lezer helder inzicht geven in uw redeneerlijnen in een duidelijk en aantrekkelijk geformuleerd stuk. Daarbij kunt u ook moeiteloos uw boodschap aanpassen aan de doelgroep, zowel qua stijl als qua taalgebruik.

De Training Helder schrijven richt zich op de schrijfvaardigheid van advocaat-stagiaires en andere (beginnende) juristen die hun schrijfvaardigheid willen verbeteren. Deze cursus maakt deel uit van ons VSO-programma en is ontwikkeld voor de advocaat-stagiaire, maar ook andere (beginnend) professionals zijn welkom.

Overige informatie

De deelnemers ontvangen een boek over schrijfvaardigheid. Zo kunnen zij ook na de training makkelijker een en ander terug zoeken.

Reacties op eerdere trainigen:

'Ik vond het een nuttige cursus, de docent bracht de informatie leuk over!'

De Training Helder schrijven richt zich op de schrijfvaardigheid van beginnende juristen en juristen die hun schrijfvaardigheid willen verbeteren.

Programma

Naast algemene theorie wordt veel aandacht besteed aan uw eigen praktijksituatie en leerwensen. Daarom sturen de deelnemers voorafgaand aan de trainingen eigen teksten en een ingevulde vragenlijst op. Op grond van dit materiaal stelt de trainer het definitieve cursusprogramma samen.

Dag 1

1. Wat is een goede juridische tekst (brieven aan cliënten, wederpartij, processtukken)?

2. Hoe pakt u het schrijven handig aan?

3. Structuur: hoe bouwt u een juridische tekst logisch op? U leert functioneel te werken met logische structuren voor verschillende juridische teksten. U krijgt enkele oefeningen in het structureren voor verschillende soorten documenten.

4. Hoe schrijft u bondig en helder?

5. Overige thema’s: toon, stijl, grammatica en argumentatie.

6. Oefenen met eigen teksten.

7. Evaluatie en vaststelling van het programma voor dag 2.

Oefenen in de praktijk

U krijgt enkele weken de tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. U stuurt een nieuwe zelfgeschreven tekst naar de trainer. Deze analyseert de teksten en maakt voor iedere deelnemer een individueel feedbackrapport. Dit krijgt u uitgereikt op dag 2.

Dag 2

Het programma voor dag 2 kan worden aangepast naar aanleiding van de wensen van de cursisten.

1. Inventariseren en bespreken van knelpunten die de cursisten bij het toepassen van het geleerde in hun praktijk zijn tegengekomen.

2. Feedback op eigen teksten waarbij de feedback niet in de eerste plaats is gericht op de juridische inhoud van de teksten, maar op de wijze waarop de schrijver zijn (juridische) boodschap heeft vormgegeven.

3.. Argumentatie: het doel van dit onderdeel is dat u leert de kracht en zwakte van argumentatie te herkennen in (uw eigen) juridische teksten. Daarnaast leert u hoe u uw argumenten overtuigend kunt presenteren. Aan de orde komen:

- Argumentatieschema’s,

- Drogredeneringen,

- Argumentatiestructuren.

Ook het beoordelen van de argumentatie in eigen teksten komt aan de orde.

Docent

  • dhr. drs. J. Wiering senior trainer / adviseur
Deze gegegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2013.