Medische aansprakelijkheid

Medische aansprakelijkheid Cursus

AanbiederOSR Juridische Opleidingen
NiveauIntroductie
Kosten 325,00
Data en locatie(s) Nader bekend te maken.
Meer informatie over OSR Juridische Opleidingen

Overzicht

De rechtsvragen die voortkomen uit de sector gezondheidszorg raken vele algemene rechtsgebieden. Ook in uw praktijk kunt u deze rechtsvragen tegenkomen. In een viertal middagcursussen ontvangt u een praktische introductie met een compleet overzicht ... Volledige omschrijving

Bestemd voor

Advocaat, Bedrijfsjurist, Rechtsbijstandjurist, Jurist overig

Programma

Medische aansprakelijkheid -aansprakelijkheidsgronden (zorgvuldigheidsvraag en toerekening), -causaliteit -bewijslastverdeling Verschil fout-complicatie Toegang tot de civiele rechter of tuchtrechter? -Verhouding tussen beide mogelijkheden ... Volledig programma

Docenten

dhr. mr. M.J.J. de Ridder advocaat bij KBS advocaten in Utrecht dhr. mr. S. de Lang advocaat bij SAP advocaten in Amersfoort Meer informatie over docenten

PE-punten

Keurmerken

Inschrijven

Beschrijving

De rechtsvragen die voortkomen uit de sector gezondheidszorg raken vele algemene rechtsgebieden. Ook in uw praktijk kunt u deze rechtsvragen tegenkomen. In een viertal middagcursussen ontvangt u een praktische introductie met een compleet overzicht van de belangrijkste gezondheidsrechtelijke vraagstukken. Docenten uit verschillende disciplines bespreken de noodzakelijke (basis)kennis, achtergronden en recente/actuele ontwikkelingen. Deze middagcursus gaat over medische aansprakelijkheid.

De docenten zullen op interactieve wijze met u doornemen oa. de aansprakelijkheidsgronden (zorgvuldigheidsvraag en toerekening), causaliteit, de bewijslastverdeling en het verschil tussen fout en complicatie.

Toegang tot de civiele rechter of tuchtrechter? Stil zal worden gestaan bij verhouding tussen beide mogelijkheden. In deze middagcursus zal de civiele procedure verder worden uitgewerkt. De docenten zullen de procedure van intake tot vonnis met u doornemen. Met aandacht voor het (voorlopig) deskundigenbericht, (voorlopig) getuigenverhoor, deelgeschil, het doel van de procedure, procestactieken en neveneffecten. U ontvangt daarbij de nodige tips en trics.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursusmiddag heeft u kennis van en inzicht in het medisch aansprakelijkheidsrecht en bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. U bent op de hoogte van de werking tussen het civiele recht en het tuchtrecht. Daarnaast bent u zich bewust van uw mogelijkheden en procestactieken civielrechtelijk (van intake tot vonnis).

Overige informatie

Doelgroep:

De cursus is ontwikkeld voor advocaten die kennis en inzicht willen verkrijgen in de belangrijkste gezondheidsrechtelijke vraagstukken waarmee ze te maken kunnen krijgen in hun praktijk. Ook andere juristen uit de zorgsector kunnen deze cursus volgen.

Korting:

Bij gelijktijdige inschrijving voor 3 of meer cursussen (Gezondheidsrecht) ontvangt u 10% korting. Op deze actie zijn de voorwaarden van de algemene kortingsregeling van toepassing.

Programma

Medische aansprakelijkheid

-aansprakelijkheidsgronden (zorgvuldigheidsvraag en toerekening),

-causaliteit

-bewijslastverdeling

Verschil fout-complicatie

Toegang tot de civiele rechter of tuchtrechter?

-Verhouding tussen beide mogelijkheden

-Civiele procedure uitgewerkt van intake tot vonnis

-(voorlopig) deskundigenbericht

-(voorlopig) getuigenverhoor

-deelgeschil

-doel procedure

-procestactieken

-neveneffecten.

Docenten

  • dhr. mr. M.J.J. de Ridder advocaat bij KBS advocaten in Utrecht
  • dhr. mr. S. de Lang advocaat bij SAP advocaten in Amersfoort
Deze gegegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2013.