Verdiepingscursus beschermingsbewind, procedurele aspecten en praktische tips

Verdiepingscursus beschermingsbewind, procedurele aspecten en praktische tips Cursus

AanbiederOSR Juridische Opleidingen
Kosten 490,00
Data en locatie(s) Nader bekend te maken.
Meer informatie over OSR Juridische Opleidingen

Overzicht

Actueel is het wetsvoorstel wijziging bepalingen curatele, beschermingsbewind en mentorschap. Het wetsvoorstel wil onderlinge harmonisatie bewerkstelligen in de regelingen van de curatele (titel 1.16 BW), het beschermingsbewind (titel 1.19 BW) en ... Volledige omschrijving

Programma

Bewind: *procederen door en tegen rechthebbende *schade en risico's bewindvoerders *rekening en verantwoording: waar let de kantonrechter op? *omgang met kantonrechter *aanbevelingen kantonrechters: wat kun je er mee? *appel: wanneer? ... Volledig programma

Docent

mevr. mr. L. van der Heijden kantonrechter bij rechtbank Noord-Holland Meer informatie over docent

PE-punten

Keurmerken

Inschrijven

Beschrijving

Actueel is het wetsvoorstel wijziging bepalingen curatele, beschermingsbewind en mentorschap. Het wetsvoorstel wil onderlinge harmonisatie bewerkstelligen in de regelingen van de curatele (titel 1.16 BW), het beschermingsbewind (titel 1.19 BW) en het mentorschap (titel 1.20 BW) en deze in overeenstemming brengen met wensen uit de praktijk. Voorzien wordt voorts in de benoeming van rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid tot curator en mentor; een wettelijke grondslag wordt gegeven voor het toezicht op de bedrijfsprocessen van professionele bewindvoerders. Het wetsvoorstel is inmiddels op 26 maart 2013 door de Tweede Kamer aangenomen. Verwacht wordt dat deze wetgeving per 1 januari 2014 in werking treedt. De cursus besteedt uiteraard aandacht aan deze voorgestelde wetswijzigingen en wat dit betekent voor de uitoefening van uw praktijk.

De cursus wordt gegeven door een kantonrechter. De docente bespreekt de onderwerpen bewind, mentorschap en curatele aan de hand van praktijkvoorbeelden uit haar eigen praktijk en betrekt hierbij ook uw dagelijkse praktijk. Een praktische vertaling van de wet- en regelgeving met aandacht voor de procedurele aspecten. Tevens krijgt u inzicht in kwaliteitseisen die aan bewindvoering gesteld worden én in de aanpak van de kantonrechter. Hoe bekijkt zij een dossier, waar let ze op? Behaal hiermee uw voordeel in uw praktijk.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus heeft u inzicht in de procedurele aspecten van bewindvoering. Ook heeft u kennis van de kwaliteisteisen die aan bewindvoering gesteld worden. U bent op de hoogte van actuele ontwikkelingen en heeft inzicht in de werk- en denkwijze van de rechterlijke macht. U kunt het geleerde direct toepassen in uw praktijk.

Overige informatie

Voor bewindvoerders levert deze cursus 5 PE-punten op (Bureau WNSP).

Korting:

Bij gelijktijdige inschrijving voor 3 of meer cursussen/trainingen (voor juridisch secretaresses) ontvang je 10% korting. Bij gelijktijdige inschrijving voor 5 of meer cursussen/trainingen(voor juridisch secretaresses) ontvang je maar liefst 20% korting. Op deze actie zijn de voorwaarden van de algemene kortingsregeling van toepassing.

Programma

Bewind:

*procederen door en tegen rechthebbende

*schade en risico's bewindvoerders

*rekening en verantwoording: waar let de kantonrechter op?

*omgang met kantonrechter

*aanbevelingen kantonrechters: wat kun je er mee?

*appel: wanneer? heeft het zin?

*aansprakelijkstelling staat

Mentorschap oa.:

*bk 7 GBO. Rol/taak mentor bij wilsonbekwame in specifieke veelvoorkomende gevallen zoals dwangbehandeling?

*beloning mentor

Curatele oa.:

*wetswijzigingen: verkwisting grond voor?

*afweging tussen bewind en curatele: waarom curatele?

Docent

  • mevr. mr. L. van der Heijden kantonrechter bij rechtbank Noord-Holland
Deze gegegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2013.