Aansturen zonder strepen Training
Aanbieder | Media Academie |
Kosten | €2.250,00 |
Overzicht
Hoe krijg je medewerkers met je mee zonder dat je strepen op je schouders hebt? Zonder dat je mogelijkheden hebt om iemand in officiële gesprekken te beoordelen? En zonder dat je iemand een promotie kunt geven? Als coördinator, samensteller of koploper kom je deze vragen vast tegen. Aansturen zonder strepen komt veel voor in de mediabranche. Je geeft formeel geen leiding aan je team, maar je bent wel verantwoordelijk voor de teamresultaten zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de programma's. Dat kan een lastige positie zijn. Enerzijds ben je 'gewoon' collega, anderzijds moet je soms je nek uitsteken, je baas verdedigen of een collega corrigeren. Hoe doe je dat? Hoe motiveer je je collega's ? Hoe stel je grenzen als het gaat om te laat komen of te vroeg weggaan? Hoe beïnvloed je zonder op je strepen te hoeven (en kunnen) gaan staan? De training 'Aansturen zonder strepen' richt zich op professionals, die in hun functie collega-professionals aansturen. Je leert er om ontspannen en authentiek de leiding te nemen als dat nodig is. Om bewuster te kiezen voor gedrag op maat, dat past bij de situatie en bij de persoon tegenover je. Zodat anderen dit als natuurlijk leiderschap accepteren en je inbreng als ondersteunend ervaren.
Volledige omschrijving
Bestemd voor
Iedereen die informeel leiding geeft, bijvoorbeeld samenstellers, koplopers en coördinatoren.Benodigde kennis
Er wordt geen specifieke voorkennis gevraagd. InschrijvenBeschrijving
Deze energieke training omvat theorie, reflectie, discussie en oefeningen. Na elk trainingsblok formuleren de deelnemers een persoonlijke doelstelling om inzichten en technieken in de praktijk te oefenen. De eerste dag staat ieders eigen definitie en vorm van aansturing centraal: wat betekent 'leiding nemen' voor jou en hoe gemakkelijk of ongemakkelijk gaat aansturen je af? De deelnemers onderzoeken waar ze goed in zijn en inventariseren specifieke knelpunten. Situationeel leiding geven wordt als theorie kort behandeld (hier wordt in de vervolgtraining 'Leidinggeven aan professionals' dieper op ingegaan). De tweede dag besteedt onder andere aandacht aan de interactie met anderen. Naast inzicht in natuurwetten over actie en reactie is er aandacht voor het fenomeen “lastig gedrag”. Wat maakt gedrag lastig en hoe er mee om te gaan? Relevante coachingsvaardigheden worden besproken en geoefend, die effectiever aansturen bevorderen. Speciale aandacht krijgt het hanteren van stresssituaties. Deelnemers nemen hun eigen, mogelijk remmende, overtuigingen en patronen onder de loep en oefenen in het ombuigen ervan met behulp van praktische instrumenten, zoals de Rationeel Emotieve Training (RET). De derde dag staat in het teken van invloed uitoefenen in verschillende situaties. Daartoe brengen de deelnemers een eigen casus in en oefenen ze in diverse leiderschapsstijlen met een acteur. De kunst van feedback geven en ontvangen is een belangrijk onderdeel van deze dag. Op de vierde dag is er gelegenheid om punten op de i te zetten en verdieping aan te brengen op onderdelen waar daar behoefte aan is. Vaak staat deze dag in het teken van intervisie. De deelnemers bepalen grotendeels welke onderwerpen behandeld worden Mogelijke leervragen:
- Ik wil graag lid van het team zijn en niet een aparte status hebben als degene die het team aanstuurt. Mijn eindredacteur wil dat ik me meer profileer. Hoe doe ik dat?
- Ik ben redelijk goed in het begeleiden van mijn team. Ik heb alleen een hekel aan gesprekken waarin ik mensen moet corrigeren. Zijn er tips die het me makkelijker maken om die gesprekken te voeren?
- Ik merk aan reacties van collega's dat ik nogal dominant kan overkomen en dat dat niet altijd even prettig is. Hoe kan ik beter overkomen?
- Ik heb het gevoel dat ik altijd de beste ideeën moet hebben om invloed te hebben. Is dat wel zo?