Bestuurs(proces)recht

Bestuurs(proces)recht Cursus

AanbiederOSR Juridische Opleidingen
Kosten 385,00
Data en locatie(s) Nader bekend te maken.
Meer informatie over OSR Juridische Opleidingen

Overzicht

Deze cursus maakt onderdeel uit van ons opleidingsprogramma "Werken aan je professionele vakkundigheid als juridisch secretaresse". Je dient als juridisch secretaresse te beschikken over meer dan alleen secretariële vaardigheden. Je ... Volledige omschrijving

Bestemd voor

Juridisch secretaresse/ medewerker

Programma

Aan bod komen: - Begrippen (bijv. bestuursorgaan, besluit, fictieve weigering, zelfstandig schadebesluit, beschikking, belanghebbende, subsidie) - Bezwaarschriftprocedure (doel, vereiste inhoud, eis -intrekking, wijziging, herziening, waar in te ... Volledig programma

Keurmerken

Inschrijven

Beschrijving

Deze cursus maakt onderdeel uit van ons opleidingsprogramma "Werken aan je professionele vakkundigheid als juridisch secretaresse". Je dient als juridisch secretaresse te beschikken over meer dan alleen secretariële vaardigheden. Je dient te beschikken over de meest essentiële juridische kennis en de meest essentiële vaardigheden zoals klantgerichtheid, accuratesse, integriteit, snel kunnen schakelen en een spin in ’t web zijn. Ondersteunen en meewerkend denken horen ook bij de juridisch secretaresse. Deze cursus sluit hierop aan.

Naast de behandeling van de basisbegrippen van het bestuursrecht en het bestuursprocesrecht, krijg je ook uitgebreid uitgelegd wat de

Algemene Wet Bestuursrecht inhoudt. Wat is een besluit of beschikking? Wat houdt bezwaar, beroep of administratief beroep in? Wat voor procedures zijn er in het bestuursrecht, voor welke rechter, hoe verlopen deze procedures? Met wat voor (proces)stukken heb ik te maken, wat moet er absoluut in staan, waar moeten deze stukken worden ingediend en binnen welke termijn? Al deze vragen worden door de docent met jou besproken.

De cursus is in beginsel inclusief een bezoek aan een zitting van de rechtbank. Dit onder voorbehoud van de planning van de rechtbank (geschikte zaak op geschikt moment). De docent gaat mee en zal na afloop van de zaak (eventueel samen met de rechtbank) de zaak op essentiële punten nabespreken.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus heeft de cursist meer kennis van en inzicht in de bestuursrechtpraktijk, hetgeen leidt tot een betere samenwerking binnen de organisatie en een optimalere afwikkeling van dossier en zaak.

Overige informatie

Korting:

Bij gelijktijdige inschrijving voor 3 of meer cursussen/trainingen (voor juridisch secretaresses) ontvang je 10% korting. Bij gelijktijdige inschrijving voor 5 of meer cursussen/trainingen(voor juridisch secretaresses) ontvang je maar liefst 20% korting. Op deze actie zijn de voorwaarden van de algemene kortingsregeling van toepassing.

Programma

Aan bod komen:

- Begrippen (bijv. bestuursorgaan, besluit, fictieve weigering, zelfstandig schadebesluit, beschikking, belanghebbende, subsidie)

- Bezwaarschriftprocedure (doel, vereiste inhoud, eis -intrekking, wijziging, herziening, waar in te dienen, in veelvoud, hoeveel-, binnen welke termijn, poststempels, wanneer loopt termijn af, verweerschrift, hoorzitting, verder verloop)

- Alternatieve procedures: voorlopige voorziening voor de Voorzieningenrechter; versnelde procedure; vereenvoudigde behandeling)

- Administratief beroep (komt in de praktijk weinig voor)

- Beroep bij de sector Bestuursrecht van de rechtbank

- Hoger beroep bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State of de Centrale Raad van Beroep

- Griffierechten

- Algemene beginselen van behoorlijk bestuur

- Wet openbaarheid van bestuur

- Civielrechtelijk handelen door overheidsorgaan

Deze gegegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2013.